Houten tuinmeubelen: wat kun je verwachten?

Op zoek naar een bijzondere tafel met een natuurlijke uitstraling? Denk dan eens aan een houten tuintafel! Hout is een duurzaam en authentiek materiaal dat al decennialang in tuinmeubelen wordt verwerkt. In deze blog lees je wat je van de materiaalsoort hout kunt verwachten en hoe je je houten tuinmeubel het beste kunt onderhouden.

 

Natuurlijke eigenschappen hout

Hout is een van de meestgebruikte materialen in tuinmeubelen. Natuurlijk vanwege de uitstraling, maar ook dankzij de hoge weerbaarheid tegen verschillende weersomstandigheden. Hout bevat namelijk van zichzelf natuurlijke oliën die zorgen voor een beschermlaag. Hierdoor gaat het meubel erg lang mee. Ondanks de hoge weersbestendigheid is hout een materiaal dat reageert op de omgeving. Dit is te herkennen aan het krimpen en/of uitzetten van hout (werken), het vergrijzen en verruwen.

 

Houten tuinset.jpg Houten tuintafel.jpg

 

Werken van hout

Door weersinvloeden, het continu veranderen van het vochtgehalte en temperatuurswisselingen gaat een houten tafel ‘werken’. Afhankelijk van de omgevingscondities zet een tafel uit of krimpt deze juist in. Door deze werking kunnen er scheuren in het blad en/of de poten ontstaan. Dit is een natuurlijk proces dat je niet kunt voorkomen. Het heeft echter geen invloed op de kwaliteit van de tafel en zegt ook niets over de hoedanigheid van het gebruikte hout. Deze werking geeft slechts de echtheid van het materiaal weer.

 

Vergrijzing van hout

Een nieuwe houten tafel is te herkennen aan de typische honingbruine kleur. Wanneer de houten tuintafel buiten staat, zal de bruine kleur langzaam veranderen in een fraaie platinum grijze kleur. Net als bij het werken van hout, is het vergrijzen van hout een natuurlijk proces dat kenmerkend is voor hout. Het vergrijzen van de tafel is niet te voorkomen (enkel te vertragen) en geeft net als het werken de echtheid van het gebruikte hout weer.

 

Verruwing van hout

Door vocht en regenbuien kan hout gaan verruwen. Ondanks de verweerde uitstraling heeft het hout nog steeds genoeg natuurlijk oliën om zichzelf te beschermen tegen verrotten. Het verruwen van de tafel heeft alleen cosmetische invloeden en heeft geen invloed op de kwaliteit van het meubel. Het verruwen is eenvoudig op te lossen door de tafel met licht schuurpapier in de lengte op te schuren. Gebruik hiervoor geen schuurmachine! Door de verhitting kunnen zwarte plekken op de tafel ontstaan.

 

Onderhoudsadvies

Wij raden aan houten meubelen op natuurlijke wijze te laten vergrijzen en indien nodig te reinigen met de Suns Wood Cleaner. Zo wordt opgehoopt vuil eenvoudig verwijderd. Het gebruik van een hogedrukreiniger raden wij af. Dit kan je houten tuintafel of stoel flink beschadigen. Na het gebruik van een Cleaner kun je eventueel de Suns Wood Protector aanbrengen. Dit product zorgt ervoor dat vuil, zoals vogelpoep en vetvlekken, minder snel hechten. Het oliën van je meubel is niet nodig, het zal de levensduur van het meubel niet verlengen.

 

Ben je op zoek naar een houten tuinmeubel van top kwaliteit of heb je vragen over het onderhouden van je houten tuintafel? Kom langs in onze winkel en laat je informeren!